Η Ελλάδα, με τη δυναμική τουριστική της αγορά, έχει κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε έξι τουριστικές αγορές της Μεσογείου, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις πελατών ξενοδοχείων για τη θερινή σεζόν του 2024. Σαν να μην έφτανε αυτό, η χώρα κατάφερε να βελτιώσει τη βαθμολογία της σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά!
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός με εξαιρετικές ξενοδοχειακές υποδομές. Η μελέτη με τίτλο «Αξιολόγηση της ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων στην Ελλάδα και σε ανταγωνίστριες χώρες», αναδεικνύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας στην ξενοδοχειακή εμπειρία, ιδιαίτερα στους τομείς της εξυπηρέτησης, της καθαριότητας, του πρωινού και της τοποθεσίας.
Παρά τη συνολική θετική εικόνα, εντοπίζονται περιθώρια βελτίωσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση και η διαχείριση υποδομών κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης, καθώς και στον τομέα του φαγητού και των ποτών.
Η ανάλυση εστιάζει στη θερινή περίοδο του 2024 (Απρίλιος-Οκτώβριος) και συγκρίνει την απόδοση της Ελλάδας με ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία. Τα δεδομένα προέρχονται από την πλατφόρμα Shiji Review Pro, η οποία εξειδικεύεται στη διαδικτυακή φήμη ξενοδοχείων. Οι περισσότερες αξιολογήσεις έχουν γίνει μέσω του Booking.com (56%) και της Google (23%).
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, εδώ!
Οι περιοχές που ξεχώρισαν
Οι Κυκλάδες και η Ήπειρος αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίες περιοχές στη θερινή τουριστική σεζόν, χάρη στον συνδυασμό μικρού μεγέθους ξενοδοχειακών μονάδων και έντονου στοιχείου αυθεντικότητας. Παράλληλα, τα Ιόνια Νησιά και η Αττική σημείωσαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες, οι οποίες, ωστόσο, παρέμειναν πάνω από το όριο για πολύ καλή απόδοση (80%). Συνολικά, όλες οι περιοχές της Ελλάδας πέτυχαν βαθμολογίες άνω του 80%, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο της ξενοδοχειακής εμπειρίας.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία διακρίθηκαν με κορυφαίες βαθμολογίες στην καθαριότητα (96%) και στη σχέση ποιότητας-τιμής (91%), ενώ η Αττική σημείωσε χαμηλότερη απόδοση με GRI στο 84%. Στη νησιωτική Ελλάδα, οι Κυκλάδες ξεχώρισαν με το υψηλότερο GRI (91%), ιδιαίτερα στην καθαριότητα (97%) και την τοποθεσία (95%), ενώ τα Ιόνια Νησιά είχαν την χαμηλότερη απόδοση (GRI 84%).
Στους πιο πολυτελείς προορισμούς, η Μύκονος και η Σαντορίνη κυριάρχησαν, με τη Μύκονο να καταγράφει το υψηλότερο GRI (92%) ανάμεσα στους διεθνείς premium προορισμούς. Στους μαζικούς προορισμούς για «Ήλιο και Θάλασσα», η Πάρος, η Νάξος και η Χαλκιδική σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις, ξεπερνώντας τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό.
Όσον αφορά τις κατηγορίες ξενοδοχείων, τα καταλύματα 5 αστέρων πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία ικανοποίησης (89%), ενώ ακολούθησαν τα 4 αστέρων (88%) και τα 3 αστέρων (87%). Αξιοσημείωτες ήταν και οι επιδόσεις των ξενοδοχείων 1-2 αστέρων, τα οποία, παρά τη χαμηλότερη συνολική βαθμολογία (86%), διακρίθηκαν για τη σχέση ποιότητας-τιμής (89%) και την καθαριότητα (96%).