in ,

Δήλος: το ιερό νησί των Κυκλάδων

Η Δήλος είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, όμως υπήρξε ένα από τα διασημότερα και ιερότερα νησιά κατά τον αρχαίο κόσμο. Βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, δίπλα στη Μύκονο, και στην αρχαιότητα ήταν ιδιαίτερα διάσημη ως γενέτειρα της θεάς Αρτέμιδος και του θεού Απόλλωνος.

Το νησί της Δήλου υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Μυκόνου και έχει μία μεγάλη και πλούσια ιστορία. Σήμερα, ανήκει στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο στη μέση του Αιγαίου.

Ιστορία της Δήλου:

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το ιερό νησί της Δήλου φανερώθηκε στη Λητώ, η οποία κυνηγημένη από την Ήρα έφτασε στο νησί και γέννησε τον Απόλλωνα ( θεό του φωτός) και την Άρτεμη (θεά της νυχτερινού φωτός). Έτσι οι Έλληνες του αρχαίου κόσμου κατέστησαν τη Δήλο ως ιερό και λατρευτικό μέρος, αφού εκεί γεννήθηκε το Φως!

Το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά πιθανότατα τη 3η χιλιετία π. Χ. από τους Κάρες. Οι Μυκηναίοι, αφού είχαν εδραιώσει την κυριαρχία τους στο Αιγαίο και θέλοντας επιτέλους να ζήσουν ειρηνικά και ασφαλείς δίπλα στη θάλασσα, φτάνουν και κατοικούν στη Δήλο στα τέλη του 15ου αιώνα.

Οι επόμενοι αιώνες που ακολούθησαν ήταν οι πιο λαμπροί και η Δήλος γνώρισε μεγάλη ακμή. Δεκάδες Έλληνες από τον τότε ελληνικό χώρο, ταξίδευαν μέχρι το νησί για να θαυμάσουν το Ιερό του Απόλλωνα και να δείξουν τη λατρεία τους στο θεό Απόλλωνα και τη θεά Άρτεμης. Η Πάρος και η Νάξος προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αίγλη του νησιού αλλά τελικά η πόλη που κατάφερε να επιβληθεί πολιτικά και πολιτιστικά στη Δήλο ήταν η Αθήνα.

Τα ερείπια που υπάρχουν σήμερα στη Δήλο είναι της πόλης που αναπτύχθηκε μέσα σε λίγες δεκαετίες μετά από το 166 π.Χ. , όταν οι Ρωμαίοι κυριαρχούσαν στο Αιγαίο και ανακήρυξαν τη Δήλο ελεύθερο λιμάνι με στόχο να εξοντώσουν οικονομικά την αντίπαλο τους Ρόδο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η απότομη αύξηση του πληθυσμού και μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Ο πλούτος που συγκεντρώθηκε στο νησί και οι φιλικές σχέσεις των Δηλίων με τη Ρώμη ήταν η κύρια αιτία της καταστροφής της Δήλου. Ύστερα από δύο λεηλασίες, το νησί σιγά-σιγά συρρικνώθηκε, εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε.

Τι θα δείτε στη Δήλο:

Η Δήλος είναι ένα νησί που αποτελεί ολόκληρο μουσείο από μόνο του. Το 1990 χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO και αυτά είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατά της:

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και χτίστηκε το 1904. Περιλαμβάνει εννέα αίθουσες στις οποίες εκτίθενται υπέροχα γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, επιγραφές και μωσαϊκά. Εκείνα που ξεχωρίζουν είναι ο κορμός κούρου από το Ιερό του Απόλλωνα, το άγαλμα του Διοσκουρίδη και της Κλεοπάτρας και το μαρμάρινο σύμπλεγμα του Βορέα που αρπάζει την Ωρείθυια.

Άνδηρο των Λεόντων

Το  Άνδηρο των Λεόντων είναι ένας δρόμος με μαρμάρινα λιοντάρια που κατασκευάστηκαν τον 7ο αιώνα π.Χ. ως ευχαριστία από τους κατοίκους της Νάξου προς το θεό Διόνυσο. Είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο στη Δήλο και τα γνήσια γλυπτά των λιονταριών βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Αρχαίο Θέατρο

Το Αρχαίο Θέατρο της Δήλου ήταν αρχικά ξύλινο και τον 3ο αιώνα π.Χ. αντικαταστάθηκε με λίθινο που υπάρχει μέχρι σήμερα. Το θέατρο εκτός από τη χωρητικότητα του που μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 6.000 θεατές, έχει και μία μοναδική θέα προς το Αιγαίο πέλαγος.

Ναός της Ίσιδος

Η θεά Ίσιδα ήταν η προστάτιδα των ναυτικών και ο ναός της βρίσκεται στους πρόποδες της Κύθνου. Πρόκειται για ένα μικρό δωρικό ναό που κατασκευάστηκε στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.. Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε το λατρευτικό άγαλμα της θεάς που σώζεται μέχρι σήμερα και δίνει καλή τύχη και υγεία.

Οικία του Διόνυσου

Στο νησί της Δήλου θα βρείτε και ένα πολύ διάσημο ψηφιδωτό. Είναι τοποθετημένο σε δάπεδο και απεικονίζει το θεό Διόνυσο πάνω σε μία τίγρη με ανοιχτά φτερά στεφανωμένο με κισσό.

Πώς θα φτάσετε στη Δήλο:

Η Δήλος βρίσκεται δίπλα στη Μύκονο και είναι ένα ιδανικό μέρος αν θέλετε να πραγματοποιήσετε μία μονοήμερη εκδρομή σε ένα ιστορικό χώρο. Συνδέεται με καθημερινά με ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οι επισκέπτες της μπορούν να την επισκεφτούν εύκολα με καραβάκια που το καλοκαίρι αναχωρούν καθημερινά από το παλιό λιμάνι της Μυκόνου. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 30 λεπτά και η τιμή του εισιτηρίου με επιστροφή κοστίζει περίπου 20 ευρώ.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
two brown wooden chairs beside the wall

Επιδότηση διακοπών: Έρχεται Freedom Pass 150 – 300 ευρώ για ακτοπλοϊκά, ξενοδοχείο και εστιατόρια

The Ellinikon Park: Η Lamda Development παρουσιάζει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως -

The Ellinikon Park: Η Lamda Development παρουσιάζει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως