Η Σαντορίνη είναι ένας δημοφιλής προορισμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως τις ημέρες του Πάσχα το νησί γίνεται ακόμα πιο μαγευτικό και υποδέχεται τους επισκέπτες τους για μια μοναδική εμπειρία. Τα παραδοσιακά πασχαλινά έθιμα σε συνδυασμό με την κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα, καθιστούν αυτό το νησί ιδανικό προορισμό για το Πάσχα.

Οι πασχαλινές και θρησκευτικές εκδηλώσεις είναι αρκετές σε όλο το νησί και ειδικότερα σε τρία σημεία της Σαντορίνης το Σάββατο του Λαζάρου, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.
Σάββατο του Λαζάρου:

Το Σάββατο του Λαζάρου σε διάφορα χωριά του νησιού και κυρίως στο Μεγαλοχώρι, στήνεται ο “Λάζαρος” στην πλατεία του χωριού. Πρόκειται για έναν τεράστιο σταυρό ύψους 15-20 μέτρων και στήνεται στη μέση της πλατείας του χωριού τυλιγμένος με αλισμαρί (γνωστό και ως αρισμαρί ή ως δενδρολίβανο), λουλούδια και δάφνες. Ξεστολίζεται το Μεγάλο Σάββατο και παραμένει στην πλατεία του χωριού μέχρι την Ανάληψη. Το έθιμο αυτό εξακολουθεί να τηρείται στο Μεγαλοχώρι, ενώ μικροί “Λάζαροι” φτιάχνονται σε πολλά σπίτια.
Μεγάλη Παρασκευή:

Τη Μεγάλη Παρασκευή την παράσταση κλέβει η περιφορά του επιταφίου στον Πύργο, όπου το χωριό στολίζεται με μικρά λιχναράκια, δημιουργώντας μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Μια αρχικά αυθόρμητη και πρόχειρα σχεδιασμένη ιδέα μιας παρέας παιδιών του χωριού να ανάβουν φαναράκια κατά την διαδρομή που ακολουθεί ο επιτάφιος, εξελίχθηκε σε ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του “Σαντορινιού Πάσχα” με την Μεγάλη Παρασκευή στον Πύργο να αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο Πύργος βρίσκεται ψηλά με μια μοναδικά εκπληκτική θέα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά την νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής οι σαντορινιοί κάνουν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Φωτίζουν όλο το χωριό. Από νωρίς το πρωί σε κάθε ταράτσα, κάθε εκκλησία, κάθε διαδρομή και γωνιά του χωριού οι κάτοικοι του, το γεμίζουν με τενεκεδάκια τα οποία ανάβουν με παραφινέλαιο όλα μαζί την ώρα που βγαίνει το Επιτάφιος από την εκκλησία με αποτέλεσμα να δημιουργείτε ένα ποτάμι από φωτιά που τρεμοπαίζει.
Μεγάλο Σάββατο:

Το βράδυ της Ανάστασης τα βεγγαλικά δημιουργούν ένα μοναδικό υπερθέαμα σε όλες τις ενορίες του νησιού. Μετά την Ανάσταση οι ντόπιοι τρώνε τα παραδοσιακά «σγαρδούμια» που ουσιαστικά είναι εντόσθια κατσικιού (συκώτι, πατσάς, φλεμόνι) σε κομμάτια, καρφωμένα πάνω σε κλαριά δεντρολίβανου και τριγύρω τυλιγμένα με τα εντεράκια σαν γαρδουμπάκια.
Κυριακή του Πάσχα:
Την Κυριακή του Πάσχα μετά τον εσπερινό της Αγάπης, πραγματοποιείται στα περισσότερα χωριά το “Κάψιμο του Ιούδα”, ένα ομοίωμα που μοιάζει με μεγάλο σκιάχτρο και είναι γεμισμένο με βαρελότα. Οι κάτοικοι το αφήνουν να λαμπαδιάσει και να σκάσει με θόρυβο.