Η Μάρη και ο Θοδωρής είναι από την Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης αντίστοιχα. Είναι μαζί 7 χρόνια και ζουν στην Αθήνα. Η Μάρη εργάζεται ως Ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Ο Θοδωρής έχει διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Οικονομετρία και εργάζεται ως Αναλυτής πάνω στην Οικονομική Έρευνα.
1.Τι σημαίνει για εσάς το ταξίδι?
Το ταξίδι έχει διπλή σημασία για εμάς. Από τη μία πλευρά είναι μια “ιεροτελεστία” και από την άλλη κάτι που περιμένουμε με ανυπομονησία σαν μικρά παιδιά. Το «κλείσιμο» αεροπορικών εισιτηρίων και ξενοδοχείου, ο σχεδιασμός των καθημερινών δραστηριοτήτων, το που θα φάμε και τι, η ξενάγηση στα ιστορικά μέρη και μουσεία (εδώ αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Θοδωρής), ο αναλυτικός χάρτης με τα σημεία που πρέπει να επισκεφτούμε ανά ημέρα είναι το πρώτο κομμάτι. Μετά είναι η ανυπομονησία για το countdown μέχρι την ημέρα αναχώρησης, το να ανέβουμε τις σκάλες του αεροπλάνου, η απογείωση του αεροπλάνου, το check-in στο ξενοδοχείο, όταν απολαμβάνεις την πρώτη βόλτα στο μέρος που ήθελες να πας, οι φωτογραφίες για τις αναμνήσεις. Όλα αυτά συνθέτουν για εμάς το ταξίδι.
2.Πως ξεκινήσατε την ιδέα του TravelEat;
Η ιστορία ξεκίνησε από τα πρώτα μας ταξίδια το 2014 διότι πηγαίναμε σε πολλά μέρη αλλά και εστιατόρια / ταβέρνες (είμαστε καλοφαγάδες, το παραδεχόμαστε). Η Μάρη άρχισε να λέει την ιδέα πιο εντατικά από το 2016 αλλά λόγω σπουδών μας δεν είχαμε τόσο ελεύθερο χρόνο για να γράφουμε άρθρα και να χειριζόμαστε τα social media. Ωστόσο δε θέλαμε να έχουμε μόνο θεματολογία ταξιδιών και με αφορμή ότι ακόμα και στην Αθήνα τρώμε πολλές φορές εκτός σπιτιού, το τολμήσαμε. Τον Σεπτέμβριο του 2017, αφού το είχε εκφράσει πολλές φορές η Μάρη, μέσα σε 15’ ο Θοδωρής είχε φτιάξει το logo του TravelEat που αποτελείται από ένα συνδυασμό μαχαιροπίρουνων και τα γράμματα των σημείων του ορίζοντα. Αυτό ήταν! Η δική μας πυξίδα δημιουργήθηκε ώστε να ταξιδέψετε και να γευτείτε μαζί μας ό,τι ανακαλύπτουμε! Το TravelEat__ (με 2 κάτω παύλες) θα το συναντήσετε στο Instagram, το Facebook και το LinkedIn. Ανά τακτά διαστήματα αρθρογραφούμε σε διάφορα blogs και communities και έχουμε στα σκαριά κάτι καινούριο εντός του 2021…
3.Ποιο είναι το κριτήριο της επιλογής των προορισμών σας;
Μέχρι στιγμής το βασικό κριτήριο μας ήταν η απόσταση λόγω των σπουδών μας, καθώς δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω υποχρεώσεων. Οι πτήσεις μας ήταν το ανώτερο μέχρι τις 4,5 ώρες σε διάρκεια και τα ταξίδια μας είχαν διάρκεια μέχρι και 5 μέρες. Αυτή η χρονιά ήταν πρωτόγνωρη για όλους μας και αρκετά στάσιμη στο ταξιδιωτικό κομμάτι λόγω των συνθηκών (covid-19) και έτσι τα ταξίδια που κάναμε ήταν εντός Ελλάδας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες δεν σταματήσαμε να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε με το καλό νέα ταξίδια. Έτσι με το νέο έτος και έχοντας τελειώσει τις σπουδές, θέτουμε νέους στόχους να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι σε άλλη ήπειρο ή μία μακρινή χώρα. Η Νέα Υόρκη αποτελεί έναν προορισμό που έχουμε καιρό στα σχέδια μας.
4.Ποια θεωρείτε καλύτερη χώρα για γαστρονομικό τουρισμό , από αυτές που έχετε επισκεφτεί ?
Πιστεύουμε ότι η καλύτερη χώρα για γαστρονομικό τουρισμό είναι η Πορτογαλία. Διαθέτει απίστευτο συνδυασμό φαγητού και του περίφημου πορτογαλικού κρασιού. Η πορτογαλική κουζίνα είναι πλούσια τόσο σε κρέατα όσο και σε θαλασσινά. Κάποιες γεύσεις θυμίζουν την ελληνική κουζίνα. Ωστόσο, εξειδικεύεται περισσότερο στο ψάρι λόγω του Ατλαντικού ωκεανού. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να βρεις απίστευτη ποικιλία ψαριών σε χαμηλές τιμές συγκριτικά με την Ελλάδα.
Σε εστιατόρια που επισκεφτήκαμε μας έκανε εντύπωση η εξαιρετική ποιότητα ψαριών από το ορεκτικό και τη σαλάτα μέχρι και το κυρίως πιάτο. Ένα χαρακτηριστικό πιάτο που θα βρεις σε όλα τα εστιατόρια, από τα πιο τουριστικά μέχρι τα πιο ακριβά σε διαφορετικές εκδοχές είναι το cod fish, κάτι σαν το δικό μας μπακαλιάρο, απλά έχει κάπως διαφορετική γεύση λόγω της αλίευσης του από τον ωκεανό. Κι όλα αυτά όπως είπαμε σε συνδυασμό με ωραίο πορτογαλικό κρασί (προτείνουμε ποικιλία από το Πόρτο).
5.Θεωρείται την Ελληνική κουζίνα αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με κουζίνες άλλων χωρών?
Θεωρούμε την ελληνική κουζίνα αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες χώρες διότι διαθέτει τεράστια ποικιλία πρώτων υλών και ειδικότερα σε δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, αρωματικά βότανα και μυρωδικά, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά αλλά και κρέας. Η ελληνική κουζίνα ακολουθεί ένα τρίπτυχο το οποίο την καθιστά ακόμη πιο ανταγωνιστική. Το τρίπτυχο αυτό αφορά την ποικιλία, το μέτρο και την ισορροπία.
Πριν από κάθε ταξίδι μας, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, προσπαθούμε να βρούμε τα μέρη που θα επισκεφτούμε για φαγητό περιλαμβάνοντας τουλάχιστον ένα με δύο παραδοσιακά μαγαζιά. Τα περισσότερα πιάτα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα είναι κυρίως σε νησιά (κυκλαδίτικη, κρητική και επτανησιακή κουζίνα) ενώ μέχρι στιγμής από το εξωτερικό η πορτογαλική κουζίνα μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ανυπομονούμε να πάμε Ιταλία μαζί, για να δοκιμάσουμε από κοντά την περίφημη κουζίνα της. Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι η ελληνική κουζίνα και δη η Μεσογειακή είναι από τα μεγαλύτερα προσόντα του ελληνικού τουρισμού.
6.Θα θέλαμε να μας προτείνεται 5 πιάτα που έχετε δοκιμάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσετε ποτέ την γεύση τους.
Θα σας τα παρουσιάσουμε όπως είναι τα πιάτα μας τις περισσότερες φορές που πάμε σε ένα εστιατόριο.
Oρεκτικό: Πατάτες τηγανητές με καπνιστό σολομό και κρέμα τυριού, στο Mammo στη Σύρο. Κάτι ξεχωριστό από την απλή τηγανητή πατάτα. Ένα όνειρο!
Σαλάτα: Octapus Salad, στο Frade dos Mares στη Λισαβόνα. Όχι μόνο πεντανόστιμη αλλά και χορταστική λόγω ποσότητας. Κάτι που δε συνηθίζουμε να βλέπουμε στην Ελλάδα.
Κυρίως πιάτα: Linguini με σολομό και χαβιάρι, στο Ratatouille στα Πηγάδια Καρπάθου (Μάρη) και Αργομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κότσι με μελιτζάνα και κολοκύθι, στο Πεσκέσι, στο Ηράκλειο Κρήτης (Θοδωρής). Δύο πιάτα που στην κυριολεξία έγλειφες τα δάχτυλα σου στο τέλος.
Επιδόρπιο: Παγωτό τριαντάφυλλο λουκούμι με μαρέγκα, στο Avant Garden, στη Σύρο. Αξέχαστη και πρωτοποριακή γεύση που όχι μόνο καθάριζε το στόμα σου από το γεύμα σου αλλά σε ταξίδευε μεταφορικά και κυριολεκτικά με την επίγευση που σου άφηνε στον ουρανίσκο.
7.Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο αστείο περιστατικό, το οποίο έχει συμβεί σε κάποιο ταξίδι σας;
Γενικά σε όλα τα ταξίδια μας το ιστορικό μέρος, δηλαδή ξεναγήσεις σε μουσεία και ιστορικά μνημεία και ναούς, το αναλαμβάνει ο Θοδωρής. Στο πρώτο μας ταξίδι τα Χριστούγεννα στην Πράγα, η Μάρη ήθελε να με ξεναγήσει στη γνωστή γέφυρα του Καρόλου (Charles Bridge) με τα 30 αγάλματα και στις 2 πλευρές. Κρατώντας τον ταξιδιωτικό οδηγό που είχαμε ξεκίνησε να διαβάζει τις περιγραφές του κάθε αγάλματος κάτι όμως δεν πήγαινε καλά.
Πιο συγκεκριμένα διάβαζε ότι ο εδώ στα αριστερά βλέπουμε τη σταύρωση του τάδε Αγίου ενώ δεν ήταν σταύρωση αλλά εντάξει ήταν άντρας. Συνέχιζε να μου λέει ότι ο άντρας περιστοιχίζεται από διάφορους άλλους ενώ κοιτούσα και έβλεπα έναν Άγιο μόνο του σαν άγαλμα. Φτάνοντας στη μέση της γέφυρας παρατηρώντας τα αγάλματα και ακούγοντας την περιγραφή που διάβαζε μου έλεγε ότι εδώ στα δεξιά βλέπουμε την Saint Ludmila ενώ το άγαλμα ήταν άντρας. Όπως καταλάβατε, διάβαζε τη σειρά των αγαλμάτων ανάποδα όπως είχαμε ξεκινήσει και για περίπου 15᾽ δε μιλούσα γιατί νόμιζα ότι εγώ δεν τα αντιλαμβάνομαι σωστά. Από τα πρώτα αμήχανα γέλια μου μέχρι που ξέσπασα σε γέλια μέχρι δακρύων (Θοδωρής) για όλες τις λάθος περιγραφές, πρέπει να με κοιτούσαν οι περαστικοί στη γέφυρα αλλά είναι κάτι που θα θυμόμαστε για πάντα και θα έχουμε να το λέμε. Από τότε όλες τις ξεναγήσεις τις αναλαμβάνω εγώ (Θοδωρής) αν και κάποια στιγμή θέλω πολύ να με ξεναγήσει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο ξανά !!!
8.Ποιους τρεις προορισμούς θα θέλατε να επισκεφθείτε όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα?
Το πρώτο ταξίδι που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε είναι το ταξίδι που αναβάλλαμε λόγω του Κορωνοϊού στο Ταλίν και το Ελσίνκι (μπορεί να βάλουμε και στο πρόγραμμα την Αγία Πετρούπολη όταν το σχεδιάσουμε ξανά). Η Νέα Υόρκη αποτελεί τη δεύτερη μας επιλογή. Όλοι πιστεύουμε ότι ξέρουμε τι είναι και πως αποτελεί διακαή πόθο πολλών ταξιδιωτών. Ποιος δε θέλει να κάνει βόλτα στο Μανχάταν, στο Central Park. Η Κρακοβία αποτελεί την τρίτη επιλογή μας διότι έχουμε δει φωτογραφίες με υπέροχα τοπία και έχουμε ακούσει τόσο ωραίες ιστορίες, που μας έχει κινήσει την περιέργεια (ε δε θέλουμε και πολύ).
9.Ποιος είναι ο προορισμός των ονείρων σας και γιατί;
Δύσκολη απάντηση… Η λίστα με προορισμούς των ονείρων μας είναι αρκετά μεγάλη. Οι προορισμοί που έχουν ξεχωρίσει όμως μέσα από συζητήσεις μας είναι λιγάκι διαφορετικοί. Παρόλα αυτά θέλουμε πολύ να τους επισκεφτούμε μαζί. Η Μάρη έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία στα φλαμίνγκο (ναι, κι όμως στα φλαμίνγκο|) και έχει ανακαλύψει ένα μικρό, πανέμορφο νησάκι γεμάτο φλαμίνγκο. Όνειρο της να βρεθεί στην Aruba να δει από κοντά τα φλαμίνγκο, να τα ταΐσει και να κολυμπήσει μαζί τους. Όνειρο του Θοδωρή από την άλλη πλευρά είναι το ταξίδι με τον υπερσιβηρικό μέχρι το Πεκίνο και μετά στην Ιαπωνία για να γνωρίσει από κοντά την κουλτούρα τους. Περισσότερο εμπειρία ζωής παρά προορισμός ονείρων θα έλεγα. Τέλος, ένας προορισμός που αποτελεί όνειρο και για τους δυο μας είναι η Καππαδοκία !!!