red and white Stop sign board
in

10 μέρη του κόσμου που απαγορεύεται να επισκεφτείς

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από συναρπαστικά και πανέμορφα μέρη για εξερεύνηση. Κάποια από αυτά όμως είναι μυστικά ή απαγορευμένα προς το ευρύ κοινό. Άλλα φυλάσσουν ένα καλά κρυμμένο μυστικό και άλλα θέτουν σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή.

1. Ποβέλια, Ιταλία

Η Ποβέλια είναι ένα νησάκι της Ιταλίας κοντά στη Βενετία και χαρακτηρίζεται ως το «στοιχειωμένο νησί» ή το «νησί των καταραμένων». Το νησί χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διαμονής και ταφής όσων είχαν προσβληθεί από την πανούκλα. Η Ποβέλια παραμένει ερμητικά κλειστή από το 1968 και απαγορεύεται η είσοδος στον οποιονδήποτε. Κάποιοι ιδιώτες που την αγόρασαν, κατάφεραν να μείνουν στο νησί για μία νύχτα μόνο και την εγκατέλειψαν ενώ ακόμα και οι ψαράδες δεν πλησιάζουν τα νερά της φοβούμενοι ότι θα ψαρέψουν ανθρώπινα οστά.

2. Εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου, Αιθιοπία

Στην Εκκλησία της Θεοτόκου της Σιών στην Αιθιοπία, λέγεται ότι φυλάσσεται η Κιβωτός της Διαθήκης. Πρόκειται για ένα ξύλινο επιχρυσωμένο κουτί μέσα στο οποίο φυλάσσονταν οι δύο πέτρινες πλάκες με τις 10 εντολές που έδωσε ο Θεός στο Μωυσή στο όρος Σινά. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η Κιβωτός βρίσκεται εκεί καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν, ούτε καν στον επικεφαλή της Εκκλησίας της Αιθιοπίας.

3. Νησί North Sentinel, Ινδία

Μπορεί η ιδέα ενός καταπράσινου νησιού στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού να φαντάζει ονειρεμένη, ωστόσο το νησί North Sentinel είναι από τα πιο επικίνδυνα του κόσμου. Οι ιθαγενείς που ζουν στο νησί δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι. Ζουν απομονωμένοι και σκοτώνουν οποιονδήποτε που προσπαθεί να φτάσει στο νησί. Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει κηρύξει το νησί μη προσβάσιμο στο κοινό.

4. Μυστικό αρχείο του Βατικανού

Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού είναι το κτίριο που φυλάσσονται τα κρατικά έγγραφα και η αλληλογραφία του κράτους του Βατικανού. Αποτελούν ιδιοκτησία του εκάστοτε Πάπα και θα λέγαμε ότι περισσότερο έχουν την έννοια ιδιωτικών παρά μυστικών αρχείων. Το περιεχόμενο των αρχείων είναι διαθέσιμα για μελέτη μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα και υπάρχει υλικό που απαγορεύεται η πρόσβαση από εξωτερικούς μελετητές.

5. Το νησί των φιδιών, Βραζιλία

Το νησί των φιδιών ή Ilha da Queimada Grande βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας, στον Ατλαντικό Ωκεανό και είναι το πιο θανατηφόρο νησί του κόσμου. Κανείς δεν θα ήθελε να το επισκεφτεί καθώς αποτελεί σπίτι για περίπου 4.000 δηλητηριώδη φίδια και ερπετά! Μάλιστα στο νησί ζει ένα σπάνιο δηλητηριώδες φίδι , ο χρυσός βόθρακας, του οποίου το δηλητήριο είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να λιώσει το δέρμα γύρω από το τσίμπημα.

6. Περιοχή 51, ΗΠΑ

Η Περιοχή 51 αποτελεί πηγή έμπνευσης πολλών επιστημονικών βιβλίων, περιοδικών, ταινιών και σειρών. Περιβάλλεται επί δεκαετίες από ένα πέπλο μυστικότητας και πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν διατυπωθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη στρατιωτική βάση. Πολλοί πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής και παρόλο που δεν έχει κηρυχθεί ως μυστική, όλες οι πληροφορίες που την αφορούν είναι απόρρητες και η είσοδος επιτρέπεται αυστηρά μόνο για τους εργαζόμενους.

7. Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ, Νορβηγία

Η Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ βρίσκεται στη Νορβηγία και απέχει περίπου 1.120 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο. Η λειτουργία της άρχισε το 2008 και στόχος της είναι να συντηρήσει την βιοποικιλότητα του πλανήτη. Εκεί φυλάσσονται πάνω από 4.000 είδη φυτών και διάφορες ποικιλίες τροφών. Η κατασκευή του θησαυροφυλακίου έχει γίνει έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει σε αντίξοες συνθήκες και σε οποιαδήποτε κλιματική αλλαγή.

8. Θησαυροφυλάκιο με την μυστική συνταγή της Coca Cola, Ατλάντα

Πρόκειται για το θησαυροφυλάκιο που φυλάει ένα από τα ακριβότερα μυστικά του κόσμου. Η  Coca Cola ήταν το «πνευματικό παιδί» του φαρμακοποιού Τζον Πέμπερτον και μέχρι σήμερα η συνταγή της παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Το 2011 η συνταγή μεταφέρθηκε από τράπεζα της Ατλάντας στο σπίτι της Coca Cola, το World of Coca Cola, το οποίο μπορείς να επισκεφτείς ύστερα από αυστηρό έλεγχο χωρίς όμως να εισέλθεις στο θησαυροφυλάκιο.

9. Το Ιερό της Ίσε, Ιαπωνία

Το Ιερό της Ίσε είναι το πιο ιερό προσκύνημα στην Ιαπωνία από τον 4ο αιώνα π.Χ. Είναι ένας χώρος ιδιαίτερα σημαντικός καθώς πιστεύεται ότι στο κύριο ιερό φυλάσσεται το πιο σπουδαίο κειμήλιο στην ιστορία της ιαπωνικής αυτοκρατορίας, ένας καθρέφτης από την ιαπωνική μυθολογία που κατέληξε στα χέρια των πρώτων αυτοκρατόρων. Το μόνο πρόσωπο που μπορεί να εισέλθει στο Ιερό είναι ο ιεράς ή μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας.

10. Νησί Surtsey, Ισλανδία

Το νησί Surtsey είναι ένα ηφαιστιογενές νησί που ανήκει στην Ισλανδία και δεν υπήρχε πριν το 1963. Οι άντρες ενός ισλανδικού αλιευτικού έγιναν μάρτυρες της δημιουργίας του όταν ένιωσαν κάποια παράξενα σκαμπανεβάσματα στο καράβι τους και είδαν τον πυθμένα της γης να ανυψώνεται και να αναβλύζει τόνους λάβας. Η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύεται και μόνο ερευνητές το επισκέπτονται για μελέτες.

Πες μας την γνώμη σου

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Ενημέρωση...

0
city buildings near mountain under blue sky during daytime

Λυκαβηττός: Η ωραιότερη θέα της πόλης από τον υψηλότερο λόφο της Αθήνας

orange and gray church

10 μερη που δε πρέπει να χάσεις στην Κρακοβία