Πάσχα στους Αγίους Τόπους -
in

Πάσχα στους Αγίους Τόπους

Οι Άγιοι Τόποι είναι για τους χριστιανούς ο απόλυτος προσκυνηματικός προορισμός. Το Πάσχα είναι η κορυφαία στιγμή για να βρεθεί κάποιος σε αυτά τα ιερά μέρη που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Χριστός. Εκατομμύρια επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο στο Ισραήλ για να ζήσουν αυτή τη μοναδική στιγμή και να πάρουν μέρος σε θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ιερουσαλήμ.

Πάσχα στους Αγίους Τόπους -

Οι πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσελκύουν χιλιάδες χριστιανούς προσκυνητές που έρχονται στο Ισραήλ για να συμμετάσχουν στις διάφορες τελετές που σχετίζονται με το Πάσχα, να επισκεφθούν τους ιερούς χώρους και να προσευχηθούν εκεί. Παρόλο που πραγματοποιούνται πολλές τελετές και εκδηλώσεις στη Χάιφα, τη Ναζαρέτ και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις στο Ισραήλ, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται φυσικά στην Ιερουσαλήμ.

Κυριακή των Βαΐων:

Πάσχα στους Αγίους Τόπους -

Οι εορτασμοί της Χριστιανικής Μεγάλης Εβδομάδας ξεκινούν με την Κυριακή των Βαΐων. Την Κυριακή των Βαΐων, την τελευταία Κυριακή πριν το Πάσχα, χιλιάδες χριστιανοί προσκυνητές συμμετέχουν σε μια πομπή που ξεκινά από την Εκκλησία Bethpage στο Όρος των Ελαιών και καταλήγει στην Εκκλησία της Αγίας Άννας, που βρίσκεται στη Via Dolorosa στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η πολύχρωμη πομπή περνά μπροστά από χιλιάδες χριστιανούς πιστούς από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο που στέκονται στο πλάι καλωσορίζοντας τους αρχηγούς του Καθολικού Πατριαρχείου με ευλογίες και τραγούδια. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η παρέλαση της Κυριακής των Βαΐων στην Ιερουσαλήμ είναι μια ενδιαφέρουσα και πολύχρωμη πομπή!

Μεγάλη Πέμπτη:

Πάσχα στους Αγίους Τόπους -

Οι χριστιανοί συμμετέχουν σε τελετή πλυσίματος ποδιών. Εκείνη την ημέρα, αν και οι πόρτες της Εκκλησίας του Αγίου Τάφου είναι ανοιχτές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, είναι κλειστές και ανοίγουν ξανά μυστικά και μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις. Μετά την τελετή πλυσίματος ποδιών, ξεκινά η Θεία Κοινωνία. Μετά από την τελετή, κληρικοί συμμετέχουν σε μια εκπληκτική πομπή γύρω από τον άδειο τάφο του Ιησού.

Μεγάλη Παρασκευή:

Πάσχα στους Αγίους Τόπους -

Η Μεγάλη Παρασκευή σηματοδοτεί το ταξίδι του Ιησού στην Γολγοθά για να σταυρωθεί. Οι δρόμοι και τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης στην Ιερουσαλήμ είναι γεμάτα με προσκυνητές, οπότε πρέπει να φτάσετε εκεί νωρίς αν θέλετε να δείτε ένα από τα πιο εκπληκτικά αξιοθέατα της θρησκείας, με χιλιάδες προσκυνητές να ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι του Ιησού κάτω από τη Via Dolorosa. Οι συμμετέχοντες, μεταφέροντας τεράστιους σταυρούς, περνούν τους 14 σταθμούς που σηματοδοτούν τα τελικά στάδια της ζωής του Ιησού μέχρι να φτάσουν στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Μεγάλο Σάββατο:

Πάσχα στους Αγίους Τόπους -

Κάθε Σάββατο του Πάσχα το Άγιο Φως εμφανίζεται θαυματουργά στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη. Το Άγιο Φως εμφανίζεται όταν ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ εισέρχεται σε μια μικρή κατασκευή χτισμένη πάνω από τον πραγματικό, ιστορικό τάφο του Χριστού. Μπαίνει μέσα, κλείνει την πόρτα, και δύο μεγάλα κεριά ανάβουν μόνα τους καθώς κάνει προσευχές. Όταν βγαίνει από τον τάφο, χρησιμοποιεί τα αναμμένα κεριά του για να ανάψει τα κεριά των προσκυνητών, οι οποίοι με τη σειρά τους ανάβουν τα κεριά άλλων προσκυνητών. Τα τελευταία χρόνια, η τελετή μέσα στην εκκλησία μεταδίδεται ζωντανά σε εκατομμύρια χριστιανούς που δεν μπορούν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως στην Ιερουσαλήμ. Το Άγιος Φως μεταφέρεται αεροπορικώς στις χριστιανικές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταδοθεί το βράδυ της Αναστάσεως στους χριστιανούς όλου του κόσμου.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Αγρίνιο: Επιστρέφουν φέτος τα Χαλκούνια -

Αγρίνιο: Επιστρέφουν φέτος τα Χαλκούνια

Άνοιξε το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων -

Άνοιξε το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων