Dinner for two with fish dishes and white wine, a table on the background of the sea
in

Τι να φάω στην Κεφαλλονιά: τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού

Η Κεφαλλονιά είναι ένα νησί προικισμένο με απίθανες παραλίες, μοναδικά σπήλαια και γραφικά χωριά. Σε αυτό το νησί όμως δεν θα βρεις μόνο εντυπωσιακά μέρη και φιλόξενους ανθρώπους, αλλά και παραδοσιακά, λαχταριστά πιάτα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη.

Τσιγαρίδια:

Τα τσιγαρίδια είναι γνωστό και αγαπημένο κεφαλλονίτικο έδεσμα. Είναι διάφορα χόρτα ή αγριολάχανα όπως σέσκουλα, λάπατα, καυκαλίθρες, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με λάδι, ντομάτα, πράσο, κρεμμυδάκι και σκόρδο.

Στραπατσάδα:

Ένα πιάτο που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερο αγαπημένο στο νησί της Κεφαλλονιάς είναι η στραπατσάδα. Η παραδοσιακή αυτή ομελέτα με ντομάτα, είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσεις κυρίως όταν εκτελείται σε διάφορες παραλλαγές με μελιτζάνα, πράσο ή χόρτα.

Τυριά:

Η τυροκομία έχει μεγάλη ιστορία στο νησί της Κεφαλλονιάς. Το παραδοσιακό τυρί του νησιού από τα αρχαία χρόνια είναι η φέτα και παράγεται από πρόβειο ή γίδινο γάλα από φημισμένους τυροκόμους που διατηρούν αναλλοίωτη την πατροπαράδοτη συνταγή. Άλλα τυριά που αξίζει να δοκιμάσεις είναι η μυζήθρα, η μανουρομυζήθρα , το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα και η πρέντζα.

Κρασί:

Από τα βάθη της μυθολογίας συναντάμε την ιστορία της αμπελουργίας στην Κεφαλλονιά. Σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο κλήμα στο νησί το φύτεψε ο γιος του Ερμή ο Κέφαλος και οι ήρωες των Ομηρικών χρόνων έπιναν το κρασί της. Τα εκλεκτά κρασιά της, με επικεφαλής τη Ρομπόλα, διακρίνονται για τη γεύση και την ποιότητα τους. Τα κλήματα της Ρομπόλας βγαίνουν κυριολεκτικά μέσα από τις πέτρες και οι Ενετοί την αποκαλούσαν Vino di Dasso (κρασί της πέτρας). Μοσχάτο, Βοστιλίδι Τσαούσι, Θρηνιατικό και Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς, είναι επίσης εκλεκτά κρασιά που παράγονται στην Κεφαλλονιά.

Κρεατικά:

Στην Κεφαλλονιά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κρεατικά στα παραδοσιακά πιάτα. Λαγός με κόκκινη σάλτσα, κατσικάκι λαγωτό με σκόρδο δεντρολίβανο και λεμόνι, κουνέλι ξιδάτο, κόκορας λαγωτός με χοντρά μακαρόνια, κόκορας στο φούρνο με πατάτες, μοσχάρι σοφιγάδο με σάλτσα και μπαχαρικά, παστίτσιο με αρνί, είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν και πρέπει να δοκιμάσεις.

Θαλασσινά:

Στα πανέμορφα ταβερνάκια της Κεφαλλονιάς και δίπλα στο κύμα, θα απολαύσεις ωραίες συνταγές με φρέσκα θαλασσινά όπως αστακομακαρονάδα, ψάρι μπουργέτο, μπακαλιάρο ή χταπόδι με σκορδαλιά, χέλι καπνιστό, γαριδομακαρονάδα, γαύρο μαρινάτο και όστρακα με λιγκουίνι.

Πίτες:

Οι πίτες αποτελούν μεγάλο κομμάτι της παραδοσιακής κεφαλλονίτικης κουζίνας και πρωταγωνιστούν στο καθημερινό τραπέζι των ντόπιων. Στο νησί θα βρεις πολλές και διαφορετικές πίτες με χοντροκομμένο φύλλο το οποίο ζυμώνεται με κρασί. Οι πιο γνωστές κεφαλλονίτικες πίτες είναι η κρεατόπιτα, η χορτόπιτα με άγρια χόρτα, η μπακαλιαρόπιτα, η τυρόπιτα, η κουνουπιδόπιτα και η αγκιναρόπιτα.

Γλυκά:

Το νησί φημίζεται επίσης για την πλούσια ποικιλία του στα γλυκά εδέσματα. Οι μαντόλες αποτελούν κλασσικό γλυκό του νησιού και είναι φτιαγμένες από καραμελωμένα αμύγδαλα. Τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, κεράσι, περγαμόντο, μούσμουλο) και το παστοκύδωνο είναι σταθερές αξίες ενώ οι τηγανίτες με μέλι και κανέλα ή οι δίπλες με ξηρούς καρπούς, είναι σκέτος πειρασμός. Οι γλυκιές πίτες είναι επίσης αγαπημένες στην Κεφαλλονιά όπως η μυζηθρόπιτα, η αμυγδαλόπιτα, η αποκριάτικη γαλατόπιτα και η πίτα από μούστο.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Μετέωρα: Ταξίδι στο πιο μυστηριώδες και επιβλητικό τοπίο της Ελλάδας

Παναγία Παροπορτιανή: το διασημότερο εκκλησάκι της Μυκόνου